Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων Ριζαρίου με επιτυχία πραγματοποίησε την εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Την εκδήλωση παρακολούθησε αρκετός κόσμος και μέλη των Συλλόγων .
Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης ο πάτερ Βασίλειος Τσουφλίδης και ο κ. Γεώργιος Παναγιωτίδης οι οποίοι καθήλωσαν με τις ομιλίες τους καθώς αναφέρθηκαν με γλαφυρό λόγο και με ιστορίες βιώματα των προγόνων τους στο θλιβερό ιστορικό της Γενοκτονίας των Ποντίων .
Είναι σημαντικότατο για όλους μας η γνώση και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης από το χθες στο σήμερα και από εκεί στο αύριο. 353.000 ψυχές ζητούν δικαίωση…
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923[1]. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η εκτόπιση[2], η εξάντληση από έκθεση σε κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, οι πορείες θανάτου στην έρημο και συχνότατα οι εν ψυχρώ δολοφονίες ή εκτελέσεις.[3]. Ο αριθμός των θυμάτων έχει υπολογιστεί από έναν Πόντιο μελετητή σε 353.000,[4][5] αριθμός που υιοθετείται και από τις περισσότερες ξένες πηγές[6][7][8][9][10][11][12] και ποντιακές οργανώσεις και αναφέρεται σε επίσημες εκδηλώσεις, ενώ νεότερες μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο υπολογισμός αυτός είναι αυθαίρετος και υπολογίζουν τα θύματα σε περίπου 100-150 χιλιάδες νεκρούς.[13] Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ)[14] και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα.
Το 1994 κατόπιν εισήγησης του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994 και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».[22] Το 1998 η Βουλή ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 14ης Σεπτεμβρίου ως «ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος».